SOLO | kunst

 Zand erover

 


Over Zand Erover

Een volwassen vrouw. Goede baan, man en gezin. Van buiten niets bijzonders maar van binnen zit ze gevangen tussen haar zelfgebouwde stevige en veilige muren. Op het moment dat er een kier in die muren ontstaat kan ze haar verleden niet meer negeren. Ze moeten binnen naar buiten brengen, letterlijk op de planken staan.

In de solovoorstelling Zand Erover speelt actrice Trea Alers haar verhaal. Gaandeweg wordt duidelijk wat haar is overkomen en hoe haar dat voor de rest van haar leven beïnvloedt, en vooral belemmerd heeft. Als achtjarig meisje is ze misbruikt door haar buurman. Ze draagt deze gebeurtenissen lang en eenzaam met zich mee en struikelt over manieren om hiermee om te gaan.

In Zand Erover laat ze het publiek meekijken in haar hoofd. Hoe serieus mag en moet je eigen herinneringen nemen? En hoe zorg je dat je eigen verleden je niet in de greep blijft houden? Zand Erover is een voorstelling die gaat over terugkijken en vooral jezelf terugvinden. Over het zeer kwetsbare proces van het doorbreken van je eigen muren en het met vallen en opstaan hervinden van je eigen kracht rondom de verwerking van een traumatische ervaring uit de kindertijd.


Regisseur en tekstschrijver Nico van der Wijk maakt van Trea’s persoonlijke verhaal intiem en persoonlijk theater dat tegelijkertijd raakt aan universele waarden, en zo een breed publiek aanspreekt.

 

Deze productie komt tot stand met steun van:

             

Zand Erover is de tweede productie van Stichting ID die als doel heeft om persoonlijke, waargebeurde verhalen om te zetten naar theater- of toneelproducties. De eerste productie die de stichting realiseerde was De Ideale Drenkeling waarin acteur Jelle Buning zijn bijna-verdrinkingservaring deelde met het publiek met een indringende tekst van Nico van der Wijk.

De voorstelling duurt een dik uur zonder pauze en is geschikt voor vlakke vloer theaters of intieme podia. 

Voorwaarde voor de speel locatie is dat deze te verduisteren is en dat er een speelvlak gecreëerd kan worden van minimaal 3m bij 5m. 


Neem contact met ons op voor meer informatie: zanderover.monoloog@gmail.com 
“Op míjn podium heb ik vier wanden. Vier muren. Zo heb ik dat gebouwd in al die jaren. Ik ben lang geleden begonnen met bouwen. Vier muren om mij heen. Niets aan de hand. Ik heb goede isolatie aangebracht. Binnen die vier ben ik veilig. Werk ik, in het ziekenhuis. Ben ik echtgenoot, moeder. dochter, acteer ik. … Nu zit er een kier. … en die kier in de muur grijnst mij aan.” – Trea Alers  

E-mailen
Map
Info